Jedzmy zielone warzywa

Są bogate we wszelkie potrzebne dla zdrowia składniki, pięknie prezentują się na targowych straganach i w ogródkach, a mimo to wciąż zbyt rzadko goszczą na naszych stołach... Zielone warzywa – bogactwo gatunków, odmian i smaków. Kapusta, brukselka, sałata, brokuły, fasolka szparagowa, bób, cukinia, papryka, jarmuż, szpinak, natka pietruszki i selera, rzeżucha, szczypiorek... Wybór jest naprawdę imponujący, podobnie jak ilość substancji odżywczych, zawartych w tych smacznych warzywach.
warzywa

Jednym z najcenniejszych składników zielonych warzyw jest chlorofil, naturalny barwnik, któremu rośliny te zawdzięczają swój apetyczny kolor. Ale to nie walory estetyczne chlorofilu są najważniejsze, lecz jego prozdrowotne oddziaływanie na nasz organizm. Przede wszystkim ma on właściwości oczyszczające i odtruwające. Jest przeciwutleniaczem, więc wiąże i pomaga wydalać wolne rodniki – szkodliwe substancje, powodujące nowotwory i inne niebezpieczne choroby. Chlorofil usprawnia pracę narządów wewnętrznych, łagodzi stany zapalne i wspomaga regenerację organizmu.

Równie dobroczynne działanie wykazuje błonnik, składnik występujący we wszystkich warzywach. Podobnie jak chlorofil - działa oczyszczająco i antynowotworowo. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ma duży wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przyspiesza metabolizm i poprawia perystaltykę jelit, jest więc prawdziwym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.

Warzywa zielone zawierają także duże ilości różnorodnych witamin i mikroelementów. Warto w tym miejscu szczególnie podkreślić zdrowotne właściwości kwasu foliowego – witaminy z grupy B o wszechstronnym działaniu. Kwas foliowy odpowiada m. in. za funkcjonowanie i odbudowę komórek, reguluje pracę mózgu i systemu nerwowego, wykazuje właściwości krwiotwórcze, jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Niemniej ważną rolę w naszym organizmie pełnią pierwiastki, w które rośliny zielone są szczególnie zasobne. Są to m. in. żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń czy siarka – substancje odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, a także za zdrowy wygląd naszych włosów, skóry czy paznokci.

Zielone warzywa, liście oraz zioła to samo zdrowie. Włączmy je na stałe do naszego jadłospisu i jedzmy codziennie. Oczywiście najlepiej spożywać warzywa na surowo. Ale nie zawsze jest to możliwe. Zadbajmy więc, aby konieczna obróbka termiczna była jak najkrótsza. W przeciwnym razie utracimy bezpowrotnie ich drogocenne właściwości odżywcze.



Zupy kremy - sprzątanie lodówki
Zaglądamy do lodówki, a tam? Oprócz światła i zimnego powietrza na pewno znajdzie się parę resztek. Pewnie nie jeden pomyślałby, że to nic ciekawego i nie ma co zjeść. Wystarczy jednak odrobina dobrej woli i kreatywności a w każdym garnku może powstać przysłowiowe coś z...
Udział ulotek w reklamie firmy
Wstrzymuj się z promocją, która jest wiąże się z ogromnymi kosztami, a nie daje lepszych skutków. To jak wyrzucanie ciężko zaoszczędzonych pieniędzy w błoto! Raczej zdecyduj się na promocję, która dotrze wyraźnie do rąk adresatów. Sprawny druk ulotek i roznoszenie ulotek Wrocław...
Rozważałeś instalację markizy?
W obecnych czasach w naszych domach najczęściej wstawia się okna wykonane z polichlorku winylu. Można kupić okna drewniane, jednak mają znacznie wyższą cenę od tych plastikowych. Okna PCV produkowane są w kolorze białym i wtedy będą najtańsze ale mogą też mieć kolor drewna. O ich...