Jedzmy zielone warzywa

Są bogate we wszelkie potrzebne dla zdrowia składniki, pięknie prezentują się na targowych straganach i w ogródkach, a mimo to wciąż zbyt rzadko goszczą na naszych stołach... Zielone warzywa – bogactwo gatunków, odmian i smaków. Kapusta, brukselka, sałata, brokuły, fasolka szparagowa, bób, cukinia, papryka, jarmuż, szpinak, natka pietruszki i selera, rzeżucha, szczypiorek... Wybór jest naprawdę imponujący, podobnie jak ilość substancji odżywczych, zawartych w tych smacznych warzywach.
warzywa

Jednym z najcenniejszych składników zielonych warzyw jest chlorofil, naturalny barwnik, któremu rośliny te zawdzięczają swój apetyczny kolor. Ale to nie walory estetyczne chlorofilu są najważniejsze, lecz jego prozdrowotne oddziaływanie na nasz organizm. Przede wszystkim ma on właściwości oczyszczające i odtruwające. Jest przeciwutleniaczem, więc wiąże i pomaga wydalać wolne rodniki – szkodliwe substancje, powodujące nowotwory i inne niebezpieczne choroby. Chlorofil usprawnia pracę narządów wewnętrznych, łagodzi stany zapalne i wspomaga regenerację organizmu.

Równie dobroczynne działanie wykazuje błonnik, składnik występujący we wszystkich warzywach. Podobnie jak chlorofil - działa oczyszczająco i antynowotworowo. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ma duży wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przyspiesza metabolizm i poprawia perystaltykę jelit, jest więc prawdziwym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.

Warzywa zielone zawierają także duże ilości różnorodnych witamin i mikroelementów. Warto w tym miejscu szczególnie podkreślić zdrowotne właściwości kwasu foliowego – witaminy z grupy B o wszechstronnym działaniu. Kwas foliowy odpowiada m. in. za funkcjonowanie i odbudowę komórek, reguluje pracę mózgu i systemu nerwowego, wykazuje właściwości krwiotwórcze, jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Niemniej ważną rolę w naszym organizmie pełnią pierwiastki, w które rośliny zielone są szczególnie zasobne. Są to m. in. żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń czy siarka – substancje odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, a także za zdrowy wygląd naszych włosów, skóry czy paznokci.

Zielone warzywa, liście oraz zioła to samo zdrowie. Włączmy je na stałe do naszego jadłospisu i jedzmy codziennie. Oczywiście najlepiej spożywać warzywa na surowo. Ale nie zawsze jest to możliwe. Zadbajmy więc, aby konieczna obróbka termiczna była jak najkrótsza. W przeciwnym razie utracimy bezpowrotnie ich drogocenne właściwości odżywcze.



Jak najlepiej ocieplić dach?

Czy wiesz, że nieocieplone połacie dachowe mogą wpłynąć na ucieczkę ciepła z domu? Co więcej, ocieplenie dachu jest ważne, jak mamy w planach zagospodarować przestrzeń poddasza, by urządzić tam pomieszczenia mieszkalne. Dach...

Małe magazyny do wynajęcia
Sondaże z rynku nieruchomości Wrocław, Poznań, dokonane końcem minionego roku ujawniły, że najmniej atrakcyjnymi lokalami stały się kawalerki. Potrzeby konsumentów niewątpliwie się rozwijają. Także jeśli chodzi o nieruchomości Wrocław. Jak można to oszacować? Innymi słowy,...
Gastronomia dla firm
Zgodnie z wymogami BHP pracownicy na w budownictwie powinni otrzymywać posiłki regeneracyjne. Dawniej dostarczały je rozbudowane w przedsiębiorstwach budowlanych działy socjalne. Teraz panuje wąska specjalizacja i firmy skupiają się na działalności czysto budowlanej. Jak więc załatwić...